Substancje chemiczne, zawarte w opakowaniach żywności mogą być dla nas szkodliwe
Kategorie
Image
Źródło: dreamstime.com
Większość ludzi raczej nie zastanawia się, czy obecne opakowania przeznaczone do kontaktu z żywnością mogą być szkodliwe - skoro są stosowane to powinny być dla nas bezpieczne. Uczeni w publikacji zamieszczonej w czasopiśmie Journal of Epidemiology and Community Health ostrzegają jednak, że substancje chemiczne znajdujące się w opakowaniach mogą mieć po dłuższym czasie negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Jak twierdzą autorzy tej publikacji, niektóre z substancji chemicznych, znajdujących się w opakowaniach, są w stanie dotrzeć do żywności. Z czasem, ludzie spożywając żywność pakowaną lub przetwarzaną są w ciągu swojego życia narażeni na niskie poziomy tych szkodliwych substancji. Obecnie niewiele wiadomo na temat ich długoterminowego wpływu na zdrowie człowieka, w tym również na kluczowe etapy rozwoju.
Uczeni jednak wskazują na to, że ekspozycja na materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością (FCM), jaka ma miejsce przez nasze całe życie, jest powodem do niepokoju z różnych powodów. Przede wszystkim substancje toksyczne, takie jak formaldehyd, który jest legalnie stosowany w niektórych materiałach, jest substancją wywołującą raka. Formaldehyd jest szeroko stosowany w plastikowych butelkach oraz w talerzach melaminowych.
Do innych substancji, które zakłócają wytwarzanie hormonów i znajdują się w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, można zaliczyć bisfenol A, tributylocyna, triklosan oraz ftalany. Autorzy publikacji podkreślają, że konsumenci są codziennie narażeni na te chemikalia, najczęściej nieświadomie.
Naukowcy twierdzą również, że potencjalne zmiany komórkowe, wywołane przez te substancje chemiczne oraz zakłócanie hormonów nie jest uwzględnione w rutynowej analizie toksykologicznej. Budzi to poważne wątpliwości co do adekwatności chemicznych procedur regulacyjnych.
Ustanowienie potencjalnych wyników przyczynowo-skutkowych tych substancji jest trudne zdaniem uczonych, gdyż zwyczajnie nie ma populacji nienarażonej na chemikalia, z którą można będzie ją porównać. Podkreśla się jednak, że pewne badania są wymagane aby odkryć ewentualne powiązania między ekspozycją na te substancje chemiczne, a chorobami, takimi jak rak, otyłość, cukrzyca czy zaburzenia neurologiczne i zapalne.
Źródło: Tylkomedycyna.pl
- Dodaj komentarz
- 2040 odsłon