Kategorie:
Źródło: 123rf.com
Kanadyjscy naukowcy z University of Alberta przeanalizowali dane zdrowotne pochodzące od 688 dzieci. Okazało się że im więcej owoców spożywa kobieta będąc w ciąży, tym wyższy będzie poziom inteligencji jej dziecka.
Naukowcy wzięli pod uwagę te czynniki, które mogły mieć wpływ na ostateczne rezultaty badania. Badania wykazały, że dzieci matek, które jadły więcej owoców w czasie ciąży, w wieku do 1. roku życia, lepiej radziły sobie z testami określającymi poziom rozwoju. Wśród dzieci, których matki spożywały średnio 6-7 porcji owoców lub soku owocowego dziennie, wynik ten był wyższy o 6-7 punktów.
Naukowcy przeprowadzili również badania na muszkach owocówkach. Ich zdaniem, muchy posiadają 85% genów biorących udział w funkcjonowaniu mózgu u ludzi. Naukowcy odkryli, że u potomstwa much, którym podawano sok owocowy, pamięć była o wiele lepsza.
Artykuł pochodzi z portalu: Tylkomedycyna.pl
Ocena:
loading...
Skomentuj