W USA rozpocznie się sprzedaż „sztucznego mięsa”

Kategorie: 

Źródło: Pixabay

Ministerstwo Rolnictwa (USDA) oraz Agencja Żywności i Leków (FDA) w Stanach Zjednoczonych ustaliły regulację produktów spożywczych, hodowanych w laboratoriach. Dotyczyło to przede wszystkim mięsa wytwarzanego ze specjalnie spreparowanych komórek. Decyzja zapadła w piątek.

 

Podczas gdy szczegóły techniczne nie zostały jeszcze ujawnione, wiadomo, że FDA nadzorowałaby proces tworzenia komórek, podczas gdy USDA nadzorowałaby produkcję i etykietowanie produktów spożywczych.

 

Dotychczas kilka niszowych startupów zajmowało się produkcją sztucznego mięsa, jednak koszty produkcji były gigantyczne, a produkt niedopracowany. Jednak wkład rządu może pomóc w realizacji tego zadania.

 

Kalifornijska firma Just, znana ze stworzenia majonezu bez jajek, potwierdziła, że planuje sprzedawać mięso hodowane w laboratorium do końca tego roku. Inne firmy, takie jak Memphis Meat i Mosa Meat z Holandii, pracują nad obniżeniem kosztów produkcji przy wsparciu ze strony przemysłu rolno-spożywczego.

 

Zwolennicy „mięsa laboratoryjnego” twierdzą, że zaprzestanie uboju zwierząt jest humanitarnym krokiem, a ponadto może zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych. Jessica Almy z Good Food Institute zapewnia, że laboratoryjne mięso będzie miało najwyższą jakość i zaspokoi potrzeby nawet najbardziej wymagających konsumentów.

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)
Dodaj komentarz

loading...

Komentarze

Portret użytkownika ledek

Na naturalnym im zadki

Na naturalnym im zadki porosły większe niż głowy, a naukowców juz od lat sprowadzają od skosnookich, a teraz wymyślili sztuczne mieso. A tak śmieliśmy się z produktu czekoladopodobnego, który był zrobiony z naturalnych składników.  Teraz przyjdzie obżerać się nam produktem mięsopodobnym z odpadów komunalnych, jakby malo było konserwantów, sztuczności, antybiotyków we współczesnej pseudożywności. 

Portret użytkownika Andrzej Muras

Dziewięć dych za kilogram to

Dziewięć dych za kilogram to jak na moją emerycką kieszeń za dużo, ale jak by tak spadło do dwóch dych i jeszcze miało dobry smak (np. porządnego schaboszczaka), to bym chętnie kupował.

Głosuj przeciw
-852

Skomentuj