Zaprojektowano biodrukarkę zdolną do produkcji sztucznego mięsa

Kategorie: 

Źródło: Freedigitalphotos.net
Biodrukarki zazwyczaj mają zastosowanie medyczne i służą do produkcji ludzkich organów wewnętrznych. Tymczasem niemieccy studenci zaprojektowali urządzenie, które w ich zamyśle będzie tworzyć sztuczne mięso - oczywiście do celów spożywczych.

 

W 2013 roku profesor Mark Post po raz pierwszy zaprezentował tzw. mięso in vitro, które miałoby smakować niczym naturalne ale powstawałoby w laboratorium. Z czasem zaproponowano również stworzenie specjalnego urządzenia, które produkowałoby sztuczne mięso na skalę masową. Większość ludzi gdy słyszy o tym projekcie zapewnia, że nigdy w życiu nie zje tego biotechnologicznego tworu.

 

Mimo tego naukowcy nie rezygnują ze swoich planów. Dwóch studentów z niemieckiego University of Applied Sciences Schwäbisch Gmünd przedstawiło projekt biodrukarki o nazwie Cultivator, która miałaby właśnie produkować sztuczne mięso. Urządzenie byłoby łatwe w obsłudze i korzystałoby z energii solarnej.

 

Cultivator jest jednak tylko projektem a mięso laboratoryjne nie pojawi się w sklepach, przynajmniej w najbliższym czasie. Badacze starają się rozwiązać największe problemy zanim dojdzie do masowej produkcji sztucznego mięsa. Chodzi przede wszystkim o smak tej żywności i cenę, która na dzień dzisiejszy jest bez porównania wyższa od naturalnego.

 

 

Źródło: http://gizmodo.com/would-you-try-3d-printed-meat-1714745092

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
loading...

Skomentuj