Powstała elektroniczna łyżeczka, która zmienia smak jedzenia

Kategorie: 

Źródło: Freedigitalphotos.net
W New York University Abu Dhabi powstała specjalna łyżeczka która powoduje, że żywność przez nas spożywana może być bardziej słodka, słona, gorzka lub kwaśna. Jest to możliwe dzięki impulsom elektrycznym, które wpływają na odpowiednie kubki smakowe.

 

Elektroniczną łyżeczkę opracował Nimesha Ranasinghe. W rzeczywistości technologia nie jest już niczym nowym - naukowiec opracował w przeszłości urządzenie, które po podłączeniu np. do komputera czy telewizora pozwoli nam odczuwać smak potraw, jakie zobaczymy na ekranie.

 

Ranasinghe w dalszym ciągu pracuje nad tym, abyśmy mogli w przyszłości "spróbować" dań przyrządzanych w programach telewizyjnych. Tymczasem jego najnowszym wynalazkiem jest łyżeczka wyposażona w elektrody, która powoduje iż spożywane potrawy mogą wydawać się słodsze, kwaśne lub bardziej słone.

 

Łyżeczka powoduje oczywiście tylko takie wrażenie dzięki impulsom elektrycznym, które oszukują nasze receptory smakowe. Technologia ta może mieć zastosowanie w medycynie. Dla przykładu, osoby chore na cukrzycę nie będą musiały spożywać cukru aby poczuć jego smak.

 

 

Źródło: New Scientist

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj