Odkryto kolejny związek między jelitami a mózgiem

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Nadmiar soli w diecie może mieć negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia – między innymi dla układu sercowo-naczyniowego. Jednak nasz mózg również może ucierpieć, a naukowcy dokonali właśnie odkrycia, które ukazuje nam kolejny „most”, łączący jelita z mózgiem.

 

W styczniu 2018 roku, badacze z Feil Family Brain and Mind Research Institute w Nowym Jorku wykorzystali myszy do prześledzenia szlaku biochemicznego, odpowiedzialnego za zwiększanie ryzyka udaru i demencji u ludzi, którzy zażywają zbyt duże ilości sodu. Od kilku lat wiemy, że dieta bogata w sól naraża nas na chorobę małych naczyń krwionośnych (SVD) – termin ten dotyczy wszystkich rodzajów nieprawidłowości, związanych z ogólnym zwężeniem naczyń włosowatych mózgu, co z kolei może podwyższać ryzyko chorób, takich jak udar i demencja.

 

Związek między dietą bogatą w sól, prowadzącą do nadciśnienia, a problemami w naczyniach krwionośnych mózgu nie jest raczej zaskakujący. Naukowcy postanowili jednak przyjrzeć się mu dokładniej i ustalili, że zależność między podwyższonym ryzykiem udaru i demencji a spożyciem soli może nie sprowadzać się wyłącznie do podwyższonego ciśnienia krwi.

Badania sugerują, że sól może przyczyniać się do choroby autoimmunologicznej, powodując, że limfocyty T pomocnicze zaczynają wydzielać interleukinę-17 - prozapalną cytokinę. Naukowcy zastanawiali się, czy może to wyjaśniać związek między solą a chorobą SVD. Podczas eksperymentów na myszach, które funkcjonowały na diecie bogatej w sól ustalono, że u gryzoni faktycznie wystąpiło upośledzenie funkcji poznawczych oraz oznaki zaburzeń krążenia.

 

Gdy badacze zaczęli majstrować przy genach zwierząt doszli do wniosku, że dieta bogata w sól powoduje, iż układ odpornościowy jelit wytwarza sygnał, który wpływa na naczynia krwionośne w kluczowych regionach mózgu – w hipokampie i w korze. Co istotne, upośledzenie funkcji poznawczych u myszy było obecne mimo normalnego ciśnienia krwi. To oznacza, że nawet jeśli będziemy kontrolować nadciśnienie, wynikające z nadmiaru soli w diecie, ryzyko udaru i demencji wciąż będzie wysokie.

 

Powyższe badania, opublikowane w czasopiśmie Nature Neuroscience, nie tylko potwierdzają szkodliwy wpływ diety bogatej w sól na nasze zdrowie, ale pokazują również, jak bardzo nasze jelita są powiązane z mózgiem.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj