Naukowcy stworzyli nowe baterie z pieczarek

Kategorie: 

Źródło: Internet
Elektronika rozwija się w drastycznym tempie ale biorąc pod uwagę dzisiejsze baterie można dojść do wniosku, że w tej kwestii od lat stoimy w miejscu. Dotychczas powstawały już różne projekty bardziej pojemnych i tańszych w produkcji akumulatorów, które niestety wciąż pozostają na etapie projektu. Kolejny taki wynalazek należy do naukowców z Kalifornijskiego Uniwersytetu w Riverside i powstał dzięki pieczarkom portobello.

 

Do produkcji grafitu syntetycznego, który jest dziś stosowany jako materiał w anodach akumulatorów litowo-jonowych, wymagane jest użycie kwasów szkodliwych dla środowiska. Jego produkcja jest również dość kosztowna dlatego naukowcy poszukują tańszej alternatywy. Jak się okazuje, pieczarki mogą znaleźć zastosowanie w przyszłych akumulatorach, które według twórców będą lepsze od dzisiejszych pod wieloma względami.

 

Uczeni odkryli, że skórka z kapeluszy portobello podgrzana do temperatury 1100 stopni Celsjusza przekształca się w strukturę przypominającą węglową nanogąbkę i staje się porowata, dzięki czemu może przechowywać i przekazywać większe ilości energii, co w efekcie prowadzi do wydajniejszej baterii.

 

Ponadto, pieczarki portobello są bogate w sól potasową która sprawia, że z każdym cyklem ładowania i rozładowywania pory stają się bardziej dostępne dla elektrolitów w akumulatorze, co może właściwie powodać iż pojemność baterii będzie z czasem rosła. Niestety nowe "grzybowe baterie" nie pojawią się jeszcze w najbliższym czasie - uczeni powiedzieli że technologię należy jeszcze odpowiednio zoptymalizować. Nie oznacza to jednak iż akumulatory tego typu nigdy nie powstaną.

 

 

Źródło: http://www.cnet.com/news/could-your-future-gadgets-be-powered-by-portobello-mushrooms/

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj