Naukowcy opracowali przepis na lody które przetrwają wysokie temperatury
Kategorie
Image
Foto: Alessio Damato/Creative Commons
Wysokie temperatury jakie towarzyszyły nam w te lato powodowały, że niejeden z nas chciał zaznać ochłody i w tym celu kierował się do pobliskiej budki z lodami. Niestety taka przyjemność nie trwa zbyt długo - wystarczy chwila i nasz lód zaczyna się rozpływać w naszej ręce. Problem ten postanowili rozwiązać naukowcy ze szkockich Uniwersytetów w Edynburgu i Dundee.
Badacze opracowali metodę produkcji białka, które naturalnie występuje w niektórej żywności, z przyjaznej człowiekowi bakterii. Proteina o nazwie BslA przylega do kropelek tłuszczu, pęcherzyków powietrza i wody, dzięki czemu mieszanina jest bardziej stabilna. Jeśli dodamy ten nowy składnik do lodów, otrzymamy bardziej gładką konsystencję która będzie bardziej odporna na wysokie temperatury.
Dzięki temu, producenci lodów będą mogli dodawać mniejsze ilości tłuszczów nasyconych. Oznacza to więc, że mimo wysokich temperatur lody nie będą spływać po naszych rękach i będą jednocześnie zawierać mniejsze ilości kalorii. Na nowe lody będziemy musieli jednak trochę poczekać - twórcy uważają, że nowy składnik może pojawić się w zimnych produktach dopiero za kilka lat.
Źródło: http://www.sciencedaily.com/releases/2015/08/150831213057.htm
- 720 odsłon
Dodaj komentarz