Zdrowa dieta spowalnia kurczenie się mózgu u osób starszych

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Wraz z wiekiem, nasz mózg kurczy się i tracimy komórki nerwowe, co wpływa na pamięć i zdolność do uczenia się. Okazuje się jednak, że można temu zaradzić. Metoda na to jest niezwykle prosta - wystarczy spożywać dietę śródziemnomorską.

 

Naukowcy z Uniwersytetu Edynburskiego uzyskali informacje o nawykach żywieniowych 967 mieszkańców Szkocji, którzy nie chorują na demencję a ich wiek wynosił 70 lat. Spośród nich, 562 osoby miały przebadane mózgi metodą rezonansu magnetycznego w wieku 73 lat aby ustalić objętość tego organu i szarej materii oraz grubość kory mózgowej. Zalecono im stosowanie diety śródziemnomorskiej, bogatej w owoce, warzywa, oliwę, zboża, ryby, produkty mleczne oraz wino.

 

Trzy lata później, 401 osób wróciło na ostatni etap badania. Ich mózgi zbadano rezonansem magnetycznym a wyniki porównano do tego, jak bardzo uczestnicy stosowali się do zaleconej diety.

 

Choć kurczenie się mózgu w starszym wieku jest nieuchronne, badacze ustalili, że dzięki tej zdrowej diecie można skutecznie spowolnić ten proces. Osoby, które rezygnowały z diety śródziemnomorskiej, były bardziej narażone na kurczenie się mózgu i utratę komórek nerwowych. Konieczne są dalsze badania aby ustalić, czy zdrowe odżywianie wpływa na poprawę zdolności umysłowych w sędziwym wieku, lecz zdaniem autorki tego eksperymentu, Michelle Luciano, dieta może zapewnić długotrwałą ochronę mózgu przed efektami starzenia się.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika r.abin

Praktyczne aspekty wniosków,

Praktyczne aspekty wniosków, w ujęciu globalnym nie są dla nas pocieszające. Grecy (naszym kosztem) przejedli dotacje unijne (Włosi i Hiszpanie stoją już w kolejce), i na dodatek nie wiemy kto sponsorował badania. To by pozwoliło ustalić, komu zależy na eksporcie warzyw, owoców, oliwy i wina, do krajów o klimacie zimniejszym od Śródziemnomorza. Reklama jest dźwigną handlu

Skomentuj