Fruktoza modyfikuje setki genów w mózgu, powodując choroby układu nerwowego

Kategorie: 

Źródło: Dreamstime.com

Wiele dotychczasowych badań wskazywało na zagrożenia płynące ze spożywania fruktozy, lecz najnowsze analizy tylko potwierdzają jak niebezpieczna jest ona dla naszego zdrowia. Co gorsza, cukier ten znajduje się dosłownie wszędzie, niemal w każdym produkcie żywnościowym, więc uniknięcie go wydaje się naprawdę bardzo trudnym zadaniem.

 

Wiele chorób ma związek ze zmianami genetycznymi w naszym mózgu, a jak wykazali uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles, fruktoza może uszkodzić setki z nich. Badacze przeprowadzili eksperyment. W pierwszej kolejności nauczyli szczury jak wydostać się z labiryntu, a następnie podzielili je na trzy grupy. Jedna z nich przez 6 tygodni spożywała wodę z dodatkiem fruktozy która odpowiada dziennemu spożyciu przez dorosłą osobę jednego litra słodkiego napoju gazowanego. Druga grupa gryzoni otrzymywała wodę z fruktozą i dietę bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3, a trzecia zwykłą wodę bez żadnych dodatków.

 

Po takim czasie szczury ponownie zostały umieszczone w labiryncie a naukowcy sprawdzali wpływ diety na ich zachowanie. Jak się okazało, pierwsza grupa która spożywała fruktozę potrzebowała dwa razy więcej czasu na wydostanie się z labiryntu w porównaniu do pozostałych gryzoni. Wskazuje to, że fruktoza upośledza pamięć. Pozostałe dwie grupy uzyskały lepszy, podobny do siebie wynik. Wynika z tego, że kwasy omega-3 chronią przed skutkami przyjmowania fruktozy.

 

Przeprowadzone badania wykazały, że szczury z pierwszej grupy miały wyraźnie podwyższony poziom glukozy, trójglicerydów i insuliny, co w przypadku ludzi prowadzi do otyłości, cukrzycy i innych chorób. Naukowcy zajęli się również zsekwencjonowaniem ponad 20 tysięcy genów w mózgach tych zwierząt i odkryto, że ponad 700 genów w podwzgórzu i ponad 200 w hipokampie uległo zmianom. Wśród nich znajdowały się takie, które odpowiadały np. za regulację metabolizmu, komunikacji międzykomórkowej oraz stanów zapalnych. W pierwszej kolejności modyfikacji ulegają geny o nazwie Bgn i Fmod, które następnie wpływają na setki innych genów.

 

Fruktoza ma zatem bardzo niebezpieczny wpływ na nasze zdrowie a powodowane zmiany w genach mogą prowadzić do poważnych chorób układu nerwowego, takich jak choroba Parkinsona, depresja czy zaburzenia dwubiegunowe. Naukowcy twierdzą że poznali również mechanizm za pomocą którego fruktoza wywołuje te zmiany - badania wykazały że może ona usuwać lub dodawać grupę biochemiczną do cytozyny. Jest to jeden z nukleotydów tworzących DNA. Modyfikacja tego typu odgrywa kluczową rolę w wyłączaniu lub włączaniu poszczególnych genów.

 

Specjaliści zwrócili również uwagę na to, że kwas tłuszczowy omega-3 odwraca skutki działania fruktozy, lecz kolejne badania okażą się niezbędne aby poznać w jakim stopniu może on zapobiegać tym szkodliwym zmianom. Jeśli jednak chodzi o fruktozę, wiemy już o niej wystarczająco dużo aby po prostu unikać jej, gdy tylko mamy taką możliwość.

 

 

Artykuł pochodzi z portalu: Tylkomedycyna.pl

Ocena: 

3
Średnio: 3 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika pola

Nie chodzi o fruktozę z

Nie chodzi o fruktozę z owoców, która występuje naturalnie w przyrodzie i ponadto jest spoźywana z ogromną ilością błonnika, tylko o syntetyczny syrop glukozowo fruktozowy. Jest on prawie wszędzie, chociaź Jogobella ostatnio go wycofała ze swoich jogurtów.

Portret użytkownika Bu

Pewnie chodzi o to, że

Pewnie chodzi o to, że fruktoza zmienia stopień ekspresji określonych genów a nie same geny, bo to by oznaczało, że działa mutagennie a póki co takiego działania nie stwierdzono. Ktoś kto tłumaczył ten artykuł się nie popisał wiedzą i/lub znajomością angielskiego.

Portret użytkownika weredna

Czy autor jest na 100%

Czy autor jest na 100% pewien, że zmiany dotyczą genów? 
Jak słusznie zaóważyła Carina, fruktoza jest zawarta w owocach, czy szkodliwa jest tylko wyizolowana fruktoza?
Źródło mogłoby pomóc w znalezieniu odpowiedzi.

Portret użytkownika A.I.

Ciekawy articles :p No

Ciekawy articles Język No wlasnie pcha sie wszedzie ten cukier do wszystkiego. Najlepsze bylyby potrawy w sklepach np.gotowe kasze zatluszczone olejem rosl. Gotowe ziemniaki .To nie ma wszedzie cukier. Olej jest potrzebny do zwiekszenia kalorycznosc w potrawach i zastepujac cukry.Tu zadnej chemi nie trzeba proste i tanie ,opcjonalnie to idzie samemu posporzadzac najgorzej nie jest

Skomentuj